Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

transforming awe ranch: A Visionary desert retreat

The Project

The primary goal of the project was to create an off-the-grid destination that fused community, creativity, and nature, echoing our 'Live.Life.Outside' ethos.

Project Location

Joshua Tree, USA

Contractor

Richard Pruitt

Case Study_ Joshua Tree_Cladding_Decking_9.jpg

Situated within the picturesque Californian mountains and desert just minutes from Joshua Tree, AWE Ranch is an innovative 7,500 sq ft property spanning 358 acres. Designed as a hub for artists, creators, and visionaries, the property is not just an estate but a movement towards sustainable and inspirational living. The primary goal of the project was to create an off-the-grid destination that fused community, creativity, and nature, echoing our 'Live.Life.Outside' ethos.

Case Study_ Joshua Tree_Cladding_Decking_11 Kitchen.jpg

Millboard's comprehensive application throughout the estate highlights its functional adaptability and aesthetic versatility. In the kitchen, Shadow Line+ siding was innovatively used as a backsplash and for crafting custom shelves to display glassware, showcasing the product’s unique application beyond traditional uses. Additionally, one of the showers was clad entirely in Millboard, capitalising on its rot-resistant properties in wet conditions. The insulation qualities of Millboard also proved invaluable, being installed on all interior walls to enhance the property's thermal efficiency.

Case Study_ Joshua Tree_Cladding_Decking_20.jpg

The final installation exceeded expectations in terms of performance, durability, and aesthetics. Both the property owner and contractor were delighted with Millboard’s contribution to the project. The product seamlessly integrated into the estate’s design, reflecting the rugged beauty of the surrounding landscape while ensuring minimal maintenance.

Case Study_ Joshua Tree_Cladding_Decking_17.jpg

This project not only highlights Millboard’s potential in challenging environments but also reinforces its role in sustainable construction practices, contributing to the ranch’s goal of creating a low-impact, high-inspiration living space. The use of Millboard encouraged a deeper connection with the natural world, allowing guests and residents to 'live life outside' in comfort and style. The overwhelmingly positive feedback from all stakeholders involved in the project underscores Millboard's growing reputation as a preferred choice for innovative and environmentally conscious construction projects.

Sample basket